Members
« Back

March 13, 2019, 8:07 pm

Szerző: rockerjani
Hello!
Tud valaki segíteni zenekar gitáros hangzás beállításban?
A következő a problémám.Hard rock banda vagyunk 2 gitár,dob ének.Felvettünk egy plusz gitárost tömöríteni pl szóló közben ne legyen üres a hangzás.Általában tisztán akkordozik,vagy overdrive szól.A gondom az,hogy azóta nem jönnek ki szám közben a szólógitárba betett finom dolgok,vagy ritmikai váltások,amivel színesíteném a játékot.A ritmus(alap)elnyomja teljesen.Mire kellene figyelnünk a beállításoknál,hogy ne nyomjon el mindent.Persze a szólók hangerejét boostolom magamnak,a többiről van szó.Gondolok itt hangszínre,egymáshoz viszonyított hangerőre stb.
köszi a hozzászólást!


Number of comments - 14

14. KalaTOP100 #1
2019.03.14. 20:28:40
Én azt mondom, az igazi jó zenekar csapatmunka, ahol mindenki figyel a másikra és megfelelő alázattal hagy teret mindenki a többieknek is. Különben nevezzük Gipsz Jakab és kísérő zenekarának, ami megint egy másik múfaj. Sajnos én pld. éppen itt Battán tapasztaltam meg egy érdekes esetet. Konkrétan Hobo koncert volt ahol Tibusz a Casio-val nyomta úgy , hogy a szólóknál a többiekből szinte semmi nem hallatszott, pedig akkor volt a bandában jó pár tehetség. Megmondom őszintén ez engem akkor nagyon zavart....Aztán történt egy érdekes dolog, mert jött egy lassú, lírai rész, és akkor ő is visszafogta magát. Mire egy addigra begerjedt illuminált barom beüvöltött, hogy nyomjad már Tibi!!!! Nos Hobo ekkor leállította a zenét és azt mondta: Nézd öreg , most Tibi alkot és másként...Ha azt akarod , hogy folytassuk, megkérlek, maradj csendben, vagy hagyd el a termet !!!!
2019.03.14. 18:54:33
Nagyon köszönöm mindenkinek a hozzászólást!Próbálom leszűrni,hol lehet gond és változtatni rajta.Az már biztos,hogy a hangerőkkel lehet gond,mert a srác tranyos erősítő+strat-tal játszik,én meg csöves+humbis gitár,tehát a hangzásunk nem lehet nagyon egyforma.Inkább az lehet a gond,hogy nagyon figyelünk rá(hallgatjuk jó-e) és nekem is önzőbbnek kell lennem,végül is én vagyok a ˝fő˝ gitáros,nem kell udvariaskodnom. A felvétel is jó megoldás lehet,kipróbáljuk!Köszi!
2019.03.14. 10:11:09
Pont most akartam még írni hogy az is szokatlan lehet hogy van egy új tag/hangszer a bandában.Akaratlanul is arra figyel mindenki.Kialakul majd az egy idő után.
A profiknak nem kell mondani semmit.
Ők pontosan tudják mit hova kell tekerniük az adott pillanatban és helyen.
2019.03.14. 10:02:01
Való igaz, hogy a hangszín beállítás kényes dolog, és egyéni, nem arra gondolok, hogy mindenképp szét kell EQ-zni mindent. Az alaphangzáshoz én sem használok igazán EQ-t, csak az erősítő hangszín potijait. A kihangosítás más kérdés, ott eleve HPF-fel kezdem, és pici közép és magas emeléssel széles spektrumban. A hangszínek kérdésében az említett gitárosok (Bonamassa, Tátrai stb.) csak részben jó példák. Persze hogy nem engednének a hangszínükből, de eleve úgy szól a hangszerük, ahogy kell, kitapasztalták évek során, másrészt nem kimondottan klasszikus kétgitáros szitukban dolgoznak. Egy magunkfajta amatőr zenekar esetében sok tanulnivaló van még, én is rendszeresen tájékozódom, figyelek, hogy mit lehetne még jobban csinálni. A kétgitáros helyzet csapatjátékosokat kíván, biztos vagyok benne, hogy a nagy bandák is tudatosan alakították ki a megszólalást, nem pedig egyéni egók mentén. A másik kérdés a hangerő, én pl. más hangszínt használok otthon gyakorlásra, mint próbán, koncerten. Na nem nagy változásra kell gondolni, de pl. otthon több mélyet tekerek rá, és kevesebb közepet. Zenekarban úgy tetszik, ha közepesebb, jobban kiszól, és a mélyekkel nem zavar bele a basszusgitár dolgába. :)

Eredeti bejegyzés megtekintése
2019.03.14. 09:56:56
Végülis a kérdezőnek nem a saját hangzásával van baja,hanem a másik gitároséval....
Jut eszembe ez kb. olyan lehet mint ezen a videón:

Minden szépen szól...meg hangosan...főleg Mr.Satriani...
9. KalaTOP100 #1
2019.03.14. 09:07:48
Első hozzászólásomban figyelmen hagytam egy fontos tényezőt. Nyilván azért, mert színpadi , próbatermi gyakorlatom nemigen van. Erre a lentiek olvasása alapján jötten rá. A ˝desktop˝ zenélésnél alapvető , hogy az ember bizonyos arányérzékkel számoljon. Ezt nyilván bizonyos fajta ízlésbeli tényezők befolyásolják , de ez valóban alapfeltétel.... Ha én magam nem rendelkezem ezzel a képességgel, esetleg kérhetek hozzáértő segítséget, hiszen még a legnagyobb zenészek sem hagyhatják ki a sokszor közönség előtt lebonyolított főpróbát, ahol nem csak a zenekart, hanem annak hangzását is tesztelik. Ráadásul egy nagy térben ez még bonyolultabb , hiszen elvileg számtalan pontról kellene a produkciót jónak, arányosnak hallani. Ebben a tekintetben sajnos egyik legnegatívabb élményem pont a híres A38 hajó, melyet ilyen okokból hagytam örökre magam mögött....
2019.03.13. 22:06:43
2019.03.13. 22:02:31
Szerintem is a visszahallgatásból kiderül mi a gond. Hangerő csökkentést(egész zenekar) is érdemes kipróbállni, ez jobb mint ha egymásra licitáltok hangerőben.
2019.03.13. 21:55:46
Hangrögzítő az egyik segítség.
Én személy szerint addig boosterezek (HANGERŐ emelő, módoló) amég nem hallom a szólót a helyén a zenében. 5-10% Az alap kísérő hangerömhöz képest.
Mert a soundomból ugye nem engedhetek! Az az enyém, az vagyok én. Ha kíséret, ha szóló.
Persze ezt érezni kell. Mi az ami jó sound neked.
Stb.
EQ (hangszín módoló) csak arra használom a gitár esetébe, hogy úgy szóljon a hangszerem ahogy nekem tetszik. (Zenekar hangosításban az össz hangkép megalkotásban segít)
Képzeld mi lenne akkor, pl.
Ha Joe Bonamassa, vagy Santana, Tátrai Tibusz stb.
Gitársoundját valaki el akarná módolni, mondván nem megfelelő frekvencián szól. Bocs! Lópikulát!
Boostot neki ameddig szükséges! (gitárszóló)
Kíséret: hangerőviszonyok.
Ha minden egyes hangszer a zenekarban magában úgy szól ahogy a használójának tetszik, kedves, abban az esetben nincs EQ!
Csak a hangerő viszonyok.
*Nincs olyan érv, amiért én egy zenei közegben EQ-nám a soundom.
Csak a hangerő viszonyokat engedném meg változtatni, az idealitás erejéig.*
SZERINTED! ?
Mondom!
Tátrai Tibuszt meghívod vendég fellépőnek, és megkéred módolja a gitársoundját annak hangszínét: ezért vagy azért!
Csak a hangerőt engedné...

Az akusztikai tér mindig egyedi, más. 
Na ezért EQ-zom a soundom. DE CSAK EZÉRT!  
Hisz az akusztikai térhez képest értem az egyéni hangzást, hangzásod. De ezt mindenki tudja. Remélem!

Eredeti bejegyzés megtekintése
5. JnConTOP100 #80
2019.03.13. 21:38:10
Meg az sem árt, ha a ritmusgitáros nem tolja ezerrel szóló alatt, hanem pont csak annyit játszik amennyit kell és olyan hangerővel. Amúgy meg igen: ritmusgitár kicsit mid scoop, szólónál meg ráemelni a közepekre. És fizikailag a lehető legmesszebb tenni egymástól a két gitárerősítőt.
Gondolom itt élő/próbatermi játékról van szó és saját erősítő van, nem vonalból megy a gitár. Ebben az esetben a panorámázás nem igazán tud működni.
2019.03.13. 21:35:58
Szólókiemelés kell.
Szólóra általában több közép illetve magas kell, úgy jobban átszól a zenén. (Én ezért nem hiszek a clean boosterekben, legalábbis szólókiemelésre). Sokszor nem hangerő kell, hanem megfelelő hangszín.
Vagy épp a kíséreten kell kicsit állítani.
Zenei környezet kérdése is, lehet kicsit át kell hangszerelni.
Érdemes a próbaterem elrendezését is megnézni. Lehet csak nem hallod magad rendesen. Ha nagyon közel állsz a hangfalhoz, a magasakat nem hallod.
Igazából sokminden lehet az oka. :)
2019.03.13. 20:46:11
Tapasztalatom szerint másképp kell hangszínelni a gitárt ilyen esetben. Lehet hogy kicsit ˝vékonyabb˝ hangot kell keverni, esetleg a kíséretnél kevesebb középpel, a szólógitárnál meg pont a középemeléssel lehet játszani. Emellett a panorámázás is valóban jó ötlet lehet....
2019.03.13. 20:44:29
Üdv.
Szerintem zenélés közben,˝belülről˝ nehéz eldönteni hogyan szól a banda összességében.Olvastam egyszer régen egy módszert erre amit kipróbáltunk és be is vált.
Keríteni kell egy olcsó hangrögzítőt.(Ez húsz éve még egy kétkazettás magnó volt).Ki kell tenni a próbaterem közepére és egyszerűen felvenni amit játszotok.
Visszahallgatáskor azonnal kihallatszik melyik az a hangszer ami ˝kilóg˝ a hangképből.(Nálunk a pergődobot és valamelyik beütő cint kellett halkítani.)
Persze az is lehet hogy a két gitár/erősítő hangja nagyon hasonlít és fedi egymást.
1. KalaTOP100 #1
2019.03.13. 20:29:43
Ha pld. tudtok sztereóban szólni, akkor szokás a kíséretet panorámázni, azaz a két szélére ügyesen kihúznii (chorus+delay) így egyrészt tágul a hangzás és Neked a középső ˝lyukban˝ marad hely.....