Members
« Back

March 10, 2019, 5:47 pm

Szerző: OIMRE
Sziasztok. Mi a különbség egy basszus multieffekt illetve egy sima között? Vettem egy zoom b2 mulltieffektet használtan, tökéletesen működik, csak azért hogy kipróbáljam sima szólógitárral. Kifejezetten tetszik ahogy szólnak az effektek rajta.


Number of comments - 4

2019.03.15. 13:21:03
Szerintem a szólógitár effekteknél a különféle torzítok dominálnak jobban.
Ott szokás OverDrive és Distorsion típusú torzítókat használni.
A basszusgitáron nem tolják annyira túl a torzítást.
A ZOOM -ot nem ismerem.
3. SailorTOP100 #94
2019.03.11. 19:14:42
Elméletileg a gyártó kijelenti hogy az adott effekt gitár/basszusgitár frekvenciatartományában jól fog működni. Pl idő alapú effektnél nemigen lesz különbség. Digidelay ugyanúgy fog viselkedni. Ahol filter van pl analóg delay ott nyilván egy adott hangzásból az halhat el, ami benne volt, alapvetően hasonlóan fog viselkedni, mégis hangzásbeli különbség lesz. A hangszínezés pedig a hangszer frekvenciatartományához lesz hangolva, hogy pl a basszusgitárnál a mély más mint gitárnál. Valamint a funkciók kicsit mások lehetnek, egy scoop vagy középvágás poti/kapcsoló pl basszusnál jó slap hangra lesz hangolva, gitárnál pedig hogy a szóló jól hallható legyen mellette, és így megfelelő kíséret szand tudjon megszólalni.

A hangszóró egy más történet lehet, a gitárhangszórók 75-80 Hz felett megszólalnak. Az alap 4 húros lemegy kb 42-ig, igy az alsó oktáv valószínű hogy lefele egyre halkabb lesz basszusgitár - gitárláda párosítás esetén.
2019.03.11. 09:59:25
Szia Imi!
Erre a kėrdėsedre a választ nem tudom...
De fordītva is működik a dolog :-)))
Nekem a spider IV fejen szépen szól a gitár is, a basszus is....sőt! A basszusokkal több effektet használok mint a gitárokkal.... mivel a cucc 150 wattos, és 2-nél feljebb lehetetlen otthon kihangosītani, hangszórókbôl sem használok mást gitårra-basszusra :-)))

Azt hiszem, hogy ezek a speciális különbségek talån csak nagyobb (max.-hoz közeli) teljesítményen jöhetnek ki.... kis hangerőn, de még közepesen is, szerintem észlelhetetlen az ilyesmi....
2019.03.10. 18:10:33
Lefele nagyobb, fölfele kisebb frekvenciatartományban aktív az effekt. Tehát pl. egy lehangolt gitárnál indokolt lehet akár (bár a modern multik fel vannak készítve azokra is). Otthon egyedül jó lesz, de nem fog eléggé kiszólni zenekari közegben, gyengébb lesz az efekthatás.