« Back

January 9, 2019, 10:52 am

Szerző: Predikator
Sziasztok!

Mivel egyáltalán nem értek a multieffektekhez, szeretnék kérdezni velük kapcsolatban... A hangzás valódiságán/mesterkéltségén tegyük túl most magunkat, szerintem manapság már lehet találni elképesztően jól szóló multit is 40-50 ezres kategóriában is (ha a YT videóknak hinni lehet). Ezzel kapcsolatban annyi a megjegyzés, hogy csöves erősítő tiszta csatornáján használnám, koncertezéshez...

Ami számomra lényegesen fontosabb, az a használhatóság... Olyan megoldást keresek, amivel meg tudom oldani, hogy egy 15-20 számos setlist minden hangzását egyesével beleprogramozzam a multiba. Egy példán keresztül:

SETLIST:
1. The Trooper
2. No Surrender
3 Still Loving You
stb...

A multit pedig eszerint programoznám, hogy minden hangzást elérjek egy gombnyomással, így valahogy:

Bank 1: The Trooper
1. Trooper unisolo (harmonizer)
2. Trooper kíséret
3. Trooper szóló

Bank 2: No Surrender
1. No Surrender intro (flanger)
2. No Surrender kíséret
3. No Surrender szóló

Bank 3: Still Loving You
1. SLY clean
2. SLY szóló
3. SLY drive

...és így tovább.

A kérdésem az, hogy ezt milyen multival tudom megcsinálni? Az szinte biztos, hogy a bankváltón kívűl legalább három, de inkább négy lábkapcsolóval kell rendelkeznie, ill. szükséges, hogy lehessen a fentiek szerint programozni... A cél, hogy ezt a lehető legminimálisabb befektetéssel meg tudjam úszni jelen körülményeim között, és hogy azért a programozáshoz se kelljen már oxfordi diploma...

Milyen multit kéne vennem ehhez?

Előre megköszönöm mindenki hozzászólását/segítségét....

Tsiztelet:
Lackó


Number of comments - 20

2019.01.30. 20:52:28
@TóthCsaba65 és @Airchild:

Megfogadtam mindkettőtök tanácsát. A csöves fej helyett inkább csináltattam Gajdos Lacival egy 100/10 Wattos végfokpedált. Még az az előnye is megvan, hogy nem kell fejet cipelni magammal, gyakorlatilag a két cucc elfér egy boardon, elég azt, meg a gitárokat magammal vinnem. :)

Illetve: Airchild, teljes mértékben igazad van: bár eredetileg az volt a szándékom, hogy a pl. Maidenhez Marshall szimulációt hasznááljak, a Metallicához MESA-t, stb. de valóban, így - bár kétségkívül közelebb állna a sound az eredetihez - teljesen szétesne a hangkép. Egyetlen alapra pakoltam fel végül mindent, a dal alapú presetek csak a speciális, ritkán használt effekteket érintik (pl. flanger, harmonizer, stb.).

Mindkettőtöknek köszönöm a tanácsot!

Tisztelet:
Lackó
2019.01.30. 20:38:06
Sziasztok!

Mindenkinek nagyon köszönöm a válaszokat, sokkal okosabb lettem multi ügyben, olyan hozzászólás is volt, amire egy adott modell felhasználói kézikönyvében sem találtam a választ. Jelentem mindazonáltal, a probléma megoldódott, a választás egy ZOOM G7.1ut-re esett. Funkcionálisan megfelel minden kritériumnak, előfokcsöves, de a hangzásáról egyelőre nem tudok nyilatkozni, mert nagy cuccon még nem lett kipróbálva (mostanában énekes és dobos hiányában silent próbáink vannak egy egyetemi könyvtárban). A G7-en nincs vonalkimenet, de a füles outputon keresztül, a keverőbe dugva egész vállalhatóan hozza a Mesa Dual Rectifier, A H&K Triamp vagy a Bogner Alchemist hangját, az intelligens harmonizer oda vissza tudja a skálákat, és a presetek soundja jól kihallatszódik zenekari köenyezetben is (egy másik szóló- és egy basszusgitár, EZ Drummerrel előre megírt dobsáv). A 100-as Jet City hangját azonban nyilván nem pótolja, és az is igaz, hogy biztiosan vannak sokkal jobb hangzású multik - de belépőnek a multik világába ez most pont jó egyelőre. Még nem tudom, mit lehet kihizni belőle, de megfogadtam, hogy nem házasítom a csöves fejjel, ezért csináltattam hozzá egy 100 wattos, boardba illeszthető végfokpedált, kíváncsi leszek, mit mutat... :)

Még egyszer: mindenkienek nagyon köszönöm!

Tisztelet:
Lackó
2019.01.13. 15:00:00
Kicsit a Bank és a Preset fogalma keveredik, de ahogy mondjátok, minden modernebb multi tudja, amin van legalább bank fel-le pedál és legalább 3 darab preset-stomp pedál.Ha ezt kiegészítő kapcsolókkal meg kispedállal kell megoldani, akkor megette a fene, pont az egyszerűség vész el nagyon.Az XT Liveot ezért szeretem nagyon, mert ott megvan a bank fel-le, megvan egy sor a stompnak és egy külön a preszetnek.Ez 11 pedál és van még emellett egy volume-wah pedál.Na ezt a szolgáltatást nem minden modern multi tudja, amelyik meg igen, az drága is sokszor.A kora beli pedálokat leszámítva.De az újabbak közt alig van ilyen kiosztású relatív olcsó multi.
2019.01.13. 14:32:28
RP360 tud 3 módót:
a: bankok között fel-le (+ looper)
b: stompbox - 1 bank, bankokban 3 effekt be/ki
c: 3 gomb - 3 bank

+ a kiegészítő kapcsolóval bank készlet fel/le + looper.

Valószínű, ezt kb. mindegyik kicsit ˝modernebb˝ multi tudja.
2019.01.13. 07:21:51
Azert ahhoz, hogy ˝ne legyen jellegtelen és dinamikátlan a hangzás˝ meg nem kell nagyon draga multi...
15. JnCon
2019.01.12. 22:41:29
Akkor az eredeti kérdésre a válasz: gyakorlatilag bármilyen multi alkalmas a célra.
Ha nem a hangzás a lényeg, hanem a funkcionalitás, akkor tökéletesek az olcsók is, ha azt akarod, hogy a csöves erősítőd hangját ki tudd használni, ne legyen jellegtelen és dinamikátlan a hangzás, akkor nagyon drága multi, vagy kisvasút esetleg egy többcsatornás programozható loop kapcsolóval egy nagyon drága multi áráért.
2019.01.12. 12:07:08
Szabó Dénes, azt, amire Te gondolsz tudja még a Boss Me sorozat is, csak ott az a gond, hogy az alapbeállítás nem a bank és preset váltás, hanem éppen a stomp funkció.Talán a Korg sorozat maradt ki, mint opció, azok is jók, a 3000-es is korrekten tudja ezt olcsó pénzből.A lényeg, hogy a bankok váltásával, minden pedálra egy preset legyen kiosztva, nem a stompbox funkció, ha jól értem a kérdezőt.
Ami azért fontos, gondolom, mert az effektek közt lenne változás(flanger, harmonizer...), ezeket pedig többnyire egy pedálra lehet kiosztani ezeken a padlómultikon, emiatt pedig egyik presetről a másikra kell ugrani.
2019.01.12. 11:41:30
Ezt egy Digitech XP360 is tudja, külső lábkapcsolóval (bankot váltani), a multin lévő 3 kapcsoló meg stompbox (egyesével effektek kapcsolása) vagy bank módban.
2019.01.11. 09:58:54
A HD300 valóban jó választás lehet minden szituációhoz. Viszont egy dolgon gondolkodtam még a kiírásod újraolvasva. Jól értem, minden számhoz külön hangzást akarsz használni? Mármint másfajta erősítőszimulációt, torzítót, stb.? Ha igen, akkor kérdezném, miért? A zenekar hangzása szempontjából elég kényes pont lehet az, ha a gitár minden dalban másképp szól. Főleg ha nem áll mindig rendelkezésre olyan hangmérnök, aki ezeket a hangképbeli változásokat lereagálja.
2019.01.10. 18:54:12
Én, ma, ezt venném meg egy 10-20 wattos végfokpedállal. Pont azt tudja, amiért a Spider IV. 150 W-os kombót vettem (majd fejjé alakítottam). :-))))

ez a cucc koncert és stúdió érett, így ahogy van. hangkártyaként is funkcionál, úgy programozható, ahogy akarja az ember (pl bankok számát és azon belül az effektek/beállítások számát most fejből nem tudom, hogy mennyiben van korlátozva, de egyszer belemásztam a line6 programjába kíváncsiságból, és ˝ijesztően sok(k)˝ opció létezik a gombok, bankok, beállítások szétosztására)...tehát nyilván egy PC-s kapcsolattal számolni kell itt.... viszont erősítőket is tud, nem csak effekteket ....de ezt egy csomó ˝jobb˝ multi tudja :-))))

otthon egy számítógépre tervezett kis aktív hangszórócskával, vagy egy fülessel még a szomszédok ízlését sem kell hogy átalakítsuk a miénkéhez hasonlóvá....

link target='_blank' >link

Eredeti bejegyzés megtekintése
2019.01.10. 10:31:05
Na...Ėn pont ezért (mert hülye vagyok a kisvasutakhoz, effekt loop-okhoz, mifenékhez) vettem itt a gsf-en egy használt line6 spider IV. 150-es kombót 40 ropiért, meg egy fbv MK II. expres pedált (okosítható) 20 000-ért.
Amiket Te írtál azt ez már mindet tudja. Ha ilyesmire akadsz itt a használt cuccok között, a meglévő dolgaidat mind eladhatod :-)))))

Sőt....azt hiszem olyan ez is, mint az okostelefonok: sokkal többre képesek, mint amire egy átlag felhasználó használni szokta őket :-)

A kombónak vonalkimenete is van, meg külső ládát is meg tud hajtani (ál sztereóban kettőt is), de a saját celestionjaival is teljesen jól szólt....és azért csak szólt, mert egy idő után levágtam róla a fejet, és külön ládává alakìtottam a kombó alját, a könnyebb cipekedés miatt, nomeg amiatt, hogy a kombóból csak a ˝tudásra˝ volt szükségem, a hangerőre nem igazán... :-))) ma már inkább egy mindent tudó padló multit vennék és egy pici végfokpedált, vagy aktív hangfalat.....

Az ilyen fejek illetve kombók (amikben benne vannak nem csak az erősítő szimulåciók, de még a leggyakoribb effektek is) egy egyszerűbb (2 gombos) pedállal is jôl használhatóak.
De olyan összetett/professzionális feladatra, amit Te vázoltál fel, már komolyabb pedål kell hozzájuk.
A komolyabb pedål pedig meg mår önmagában is sokba kerül...meg az`tán meg is bonyolítja kicsit a user életét :-))) ....szóval marad az okosítható pedål, középûtként (mint olcsóbb cucc)....de ahhoz hogy az pont azt és pont úgy csinálja, ahogy Te szeretnéd, szintén kell egy kicsit mókólni a pc-den is :-(


Úgyhogy, ha ragaszkodsz a csöves fejedhez, meg a hozzå kötött ládádhoz, szerintem jobban jársz ha mégis csak a kisvasutas rendszeredet fejlesztgeted, gyakorlod be....

Ha meg multizol, akkor szokj rá a vonalból történő hangosításra!
Vegyél olyan padlómultit, ami erősítőket is meg ládákat is szimulál az effekteken túl.
Ahhoz viszont bőven elég egy combosabb végfokpedál+a meglévő ládád, hogy koncertképes legyél..... Vagy egy aktív hangfal/ hangosító szett is :-))))
A fejed -ládád árából kijön szinte bármilyen kis keverő+aktív bömbölő....szerintem.

Eredeti bejegyzés megtekintése
2019.01.09. 21:22:21
Vox tonelab ex, előfokcsöves, 4válto +2bank pedál, vah pedál, a YouTube on beállítások sora, egyszerű egy hangzást osszerakni, mindent tud, de semmi feleslegeset. Nincs űrhajó hangja, fémből van és bármelyik funkciója használható. A használt ára kB 50. Én szeretek gitározni, ahhoz elég, nagykèpűzni vagy rotakapálni nem jó.
2019.01.09. 20:46:58
A Helix, Kemper, Axe fx, stb, nagyon jók, csak messze nem 40-50 ropi.
7. JnCon
2019.01.09. 18:31:08
Ha tudsz a minőségre áldozni, Line 6 Helix / Helix LT-ben pont erre lettek kitalálva a snapshot-ok.
Nem is kell bankot váltani, egy patchen belül tudsz paramétereket és effekt csoportokat kapcsolgatni.
És nekem ez volt az első multi, amelyik csöves erősítővel is elfogadható hangzást produkált, ha csak az effektjeit használtam.
De nyilván az ára is elég borsos. Olcsóbbakból én is a Vox multikat ajánlanám.
2019.01.09. 17:30:22
Már egy Line6 Pod Xt Live is jó erre a célra.Rengeteg lehetőséged van ilyen pedálra, érdemes olyat keresni, ami USB porton programozható, mert sokkal egyszerűbb lesz a dolgod.Pl a Line6 Amplifi FX100 is nagyon jó erre és bluetoothon is lehet droidon is meg iPhoneon is.Használtan lehet ennyiért fogni és még újak.Nagyon régit venni lutri.Nekem is XT live van, de kellett már kontaktspray, meg ilyesmi, Ilyeneknél lehetnek apró hibák.Viszont szeretem és baromi jó holmi.(nyilván másik pedálokra is igaz)Nekem egy kedvenc gitárosom ezt használta évekig, nagyszínpadon, amerikában (Linkcoln Brewsternek hívják) és strattal, ami egy olyan hangszer, aminél nagyon nem mindegy min szól, ha szép soundot akarsz.Szóval van sok jó pedál, az a kérdés milyen hangzást szeretsz, mert ezek is különböznek gyártónként.A bossz pl tök más karakter, mint egy digitech, vagy a Line6, esetleg a Vox.Tudom, mert volt pár multim, kb 10 egynéhány, talán több is.Meg az számít, mi áll lábra Neked, milyen kijelzőt, elosztást ergonómiát preferálsz.Kell-e wah-hangerőpedál, vagy mindegy, stb...
5. NoLa
2019.01.09. 16:29:22
Szia!
Én egy VOX Tonelab LE - t használok elég régóta. Előfokcsöves, könnyen kezelhető, 1 bankon belül 4 sound+1 controll kapcsoló, amivel a beépített pedálra tudsz pakolni szinte minden effektet, vagy volumen pedálként használhatod.
Ugyan nincs benne looper, dobgép, de a hangzás biztosan kárpótol. Itt a GS-on olyan 60 körül vannak/voltak állapottól függően.
Nem utolsó sorban - nagyon könnyen kezelhető.
Sok sikert a választáshoz! :-)
2019.01.09. 16:06:53
Nem azért mert van egy eladó ;), de a Zoom 7.1 vagy a boss gt-8 pontosan tudja azt a bank váltást amire neked szükséged van. A HD300-at nem ajánlanám, mert értelmes OD hangot nem sikerült kicsiholnom belőle, bár ez szubjektív. A HD500 nagyon jó, de az ára is az. Ahogy ercsild irta a legjobb lenne a csöves cucc kisvasúttal, de az egy vagyon mire összerakod. Talán a multik mellett szól, hogy ha kell, vonalból is szépen meg tudnak szólalni.
2019.01.09. 14:38:37
Digitech RP500, Line6 XT Live, vagy X3 Live. Ezekből az XT Live-ot nem ismerem, a másik kettőt igen, és szerintem mind az RP500, mind az X3 Live kiváló cuccok, pont olyanok, mint amit keresel. Nekem a Line6 hangzásilag sokkal jobban bejött, igaz én csak fülessel és PC-vel összekötve használom.

Eredeti bejegyzés megtekintése
2019.01.09. 12:02:19
Meglátásom szerint elég sok lehetőséged van válogatni, tényleg az ár szűkíti csak le a kört. Én csak saját tapasztalatom tudom tolmácsolni, elsősorban a Boss, Vox, Zoom, Digitech és Line6 multikat ismerem a szolidabb árfekvésben, szerintem mindegyik márkából vannak erre megfelelő versenyzők (csak példaként: Zoom 7.1 vagy G5, Boss GT-8, Line6 Amplifi FX100, vagy HD300, Digitech GNX4, Vox Tonelab LE, stb). Ami kicsit elgondolkodtatott, hogy miért csöves erősítő tisztáján használnád? Szintén csak egyéni vélemény, de én nem tartom a legcélravezetőbbnek. A csöves cucc előnyeit (dinamika stb.) az elé kötött multi lenullázza. Akkor meg akár mehetne a multi egyenesen a keverőbe, és kontrollból (vagy akár saját aktív PA ládával) hallanád. Ha meg a csöves hangot tartanád meg, akkor vagy nagyon profi multi kellene akár 4 kábeles bekötéssel, vagy esetleg jófajta kispedálok, és hozzájuk egy vezérlő lábkapcsoló. Egyik sem olcsó befektetés. Utóiratként még annyit, hogy youtube videókon valóban az olcsóbb multik is jól szólnak, de az egyéni tapasztalat az, hogy ha hangminőségben és játékérzetben is olyat akarsz, ami versenyre kelhet egy csöves cuccal, akkor az több százezer forint környékén indul. Hidd el, ezt nem sznoboskodásból mondom, tényleg hallgató, érezhető a különbség.
2019.01.09. 11:35:53
Vox Tonelab ex, ha jol emlekszem, egy bank-en belul pont 4 programot menthettel el, amik kozott az also gombsorral valthattal. A kezelofelulete konnyen megertheto, de ha sokat szereted buheralni a hangzast, lehet, hogy kenyelmetlennek erzed majd.