« Back

December 5, 2018, 10:34 pm

Megint csak nem tudom, hogy milyen fórumba vezessem elő a gondolataimat, így marad ez a hely... (Jó lenne ha nem vallásvitán alapuló villongásba torkolna a kérdésem, de csak reménykedni tudok!) Vintage cuccoknál az 100%-os eredetiség a praktikussággal szemben kinek mennyire számít? Például pedáloknál kinek mennyire fájna az áramellátás átalakítása (Bossoknál ACA-ról 9V-ra; régi Ibanezeknél, DOD-éknál és régi EHX-eknél a kisjack DC-re cserélése; vagy a régi MXR phaserek adapterről használhatóvá tétele). Szóval inkább legyen teljesen eredeti vagy legyen praktikus (ameddig szinte semmit nem számít hangzásban meg külcsínben)?


Number of comments - 8

2018.12.08. 16:48:10
Ezer köszönet mindenkinek az értékes észrevételekért! Hasznos volt olvasni mások véleményét és álláspontját!
JnCon! Igazán nem kellett volna szabadkoznod a hosszú eszmefuttatásért! Írhattál volna többet is, mert ezt is többször olvastam el. :)
7. JnCon
2018.12.06. 12:56:59
Én vallási alapokra terelném a szót, mivel a technikai rész szerintem tökéletesen el lett magyarázva :)
Akkor alakíts át vintage pedált, ha tényleg hosszú ideid (örökké?) akarod használni, pontosan az első hsz.-ban elhangzottak miatt. Ha ugyanis később el akarod adni, akkor a ˝gyári˝ állapotú pedál árának töredékét kapod meg érte. Ha használni szeretnéd üzemszerűen, akkor szerintem alap dolog, hogy pl. 30-40 éves elektrolit kondik helyett újak kerüljenek bele, vagy a kopott, recsegős potik cserélve legyenek.. Manapság is gyártanak nagyon jó minőségű alkatrészeket és régen is csináltak hulladékot.
Csak a zenész, de főleg a gitáros az egy ilyen fura állatfaj: ami régi és vintage, az csak jó lehet, ami új az meg alapból vacak.
Emlékszem, amikor kb. a 80-as évek vége felé bejöttek a koreai gitárok, igencsak a lenézett kategóriába tartoztak. Ma már ha ilyent hirdetnek, külön feltüntetik, hogy ˝Made in Korea! ˝, mert ez pluszt jelent az eladásnál. Láttam olyant is, hogy 40 éves ˝vintage˝ Jolana, meg Musima gitárokat árulnak ilyen szöveggel, hogy ez még békebeli, minőségi, volt benne rendesen anyag, stb. Hát mit ne mondjak, nekem voltak ilyen gitárjaim anno, de minőségről nem nagyon beszélnék. Sem alapanyagban, sem kivitelezésben. A bundok valamilyen réz ötvözetből voltak, a nyak ˝binding˝ megy egy fehér festék kézzel felkenve. Amikor megvettem az első koreai Epi-met talán 87-ben, olyan volt, mintha egy másik gitáruniverzumba kerültem volna.
Bocs a hosszú eszmefuttatásért, csak nekem a vintage-ről kb. ez jut eszembe.
Ja, a tápkábelekhez meg lehet átalakítót csinálni/venni, azért nem feltétlenül kell belenyúlni a pedálba.

Eredeti bejegyzés megtekintése
2018.12.06. 09:53:51
Köszönöm a részletes leírást! Engem a DC kifejezés vitt a málnásba. Tehát így nevezték a tipust és nem az EGYENÁRAM-ra utalt a kérdező.
5. ewrTOP100 #72
2018.12.06. 09:42:38
A Boss kb. a kilencvenes évek közepéig az általa ACA-nak nevezett tápegységeket, illetve ezekkel működő pedálokat gyártott; a táp kb. 12V DC-t szolgáltatott, és ebből a pedálok belső diódás-elenállásos-pufferkondis áramkörrel állítottak elő kb. 9 Voltot a maguk számára. Később áttértek a PSA tápokra és pedálokra; itt a táp 9V stabilizált feszültséget ad, a pedálokban nincs feszültségejtő-szűrő áramkör. Nyilvánvaló, hogy az ACA pedálokat 9 Volttal (PSA) használva azok kisebb üzemi feszöltségen (6-7 V) fognak működni - ezért szokás az említett feszültségejtő hálózatot kiiktatni.
.
Elsősorban amerikai piacra készülő DOD / EHX stb. pedálok tápcsatlakozója 1/8 inches TRS (˝kisjack˝) szemben a 5, 5/51 mm-es DC-csatlakozóval - l. Boss, Ibanez, stb. Itt a csatlakozó neve (jobb híján) ˝DC˝ és csupán UTAL az egyenáramra. A TRS csatlakozós pedálokat elsősorban kompatibilitási okokból szokták átalakítani DC csatlakozósra.

Eredeti bejegyzés megtekintése
2018.12.06. 08:26:55
Ewr vagy Máté kérlek fogalmazzátok meg úgy a kérdést, hogy érthető legyen a magam fajta halandó számára is!
3. ewrTOP100 #72
2018.12.06. 08:01:18
Máté, szeretnélek megnyugtatni: a kérdésed műszaki része is teljesen világos.
˝Az, hogy ezt ki mennyire˝ érti meg ˝az más kérdés.˝
2018.12.06. 07:25:59
Szerintem a legelső szempont egy zenész számára hangzás. Van igazság abban, hogy a régi klasszikus pedálok jobb hangot produkálnak mint az utángyártott társaik. Az, hogy ezt ki mennyire hallja a saját fülével és mennyit képzel bele az más kérdés.
A tápellátás ha jó minőségű akkor szinte mindegy hogy gyári vagy sem(amúgy az adapterekkel szemben leg ˝zajtalanabb˝ az elem) . Több pedál használata esetén meg praktikusabb egy többfunkciós közös tápegységről használni a pedálokat.
A kérdésed számomra nem világos. ˝(Bossoknál ACA-ról 9V-ra; régi Ibanezeknél, DOD-éknál és régi EHX-eknél a kisjack DC-re cserélése; vagy a régi MXR phaserek adapterről használhatóvá tétele).
Boss pedálok 9Volt egyenáramról (DC) működnek. Kisjack DC-re cserélni ?!?
2018.12.05. 22:50:47
Szerintem ez rém egyszerű. Ha felhasználó vagy, a praktikusság az első. Ha gyűjtő, akkor az eredetiség. A kettő néha tud találkozni, néha nem. A probléma akkor kezdődik, amikor valaki a szétmoddolt cuccot szeretné gyűjtői áron árulni. MInt pl. a horror árú Ibanez Tube Screamerek: hiába van szétszáradva stb., akkor is azért fognak százereket adni, ami eredeti, nem azért, ami mondjuk ugyanolyan jó, csak az efáradt részeket kicserélték benne. Sőt, hiába nem lesz hallható a különbség, az újért akkor sem fog egy gyűjtő semmit sem adni. én meg pl. nem vennék lepukkant régit, mert engem a gyűjtés nem izgat.