Quick reviews
Bass guitar 5 strings
Összpontszám: 7.6
Ára: 132000 Forint (€359)
Kiadás/gyártás éve: 2019
Vásárlás helye/jellege: Kytary

Technikai jellemzők: Az újragondolt Classic Vibe sorozat visszatért, legfrissebb információim szerint az indonéz Cort gyárból. Nem úgy, mint az előző sikerszéria, ami a kínai Fender gyárban készült, és a mai napig az egyik legritkább hangszer a piacon. Mivel a Vintage Modified-ot váltotta le a CV visszatérése, így minőségben és kinézetben is hasonló dolgokra számíthatunk. Az adott alany: juhar test, juhar nyak, juhar fogólap. Pontosan egy olyan kombó, amiről távolról megmondja az ember, hogy igen nehéz hangszerről lesz szó. A tömege vetekszik az 5 húros Warwick Thumb NT-kkel, amik hasonlóan 5-6 kiló között vannak. A hangszedőket is újragondolták, Fender Designed Alnico S-S kiosztás, és itt jön a legnagyobb különbség a VM-ekhez képest: 70s PU pozíciót kapott, ami annyit tesz, hogy a bridge PU 0.4 inch-el közelebb van a hídhoz. A 70s vibe érződik a hangszeren, be van pacsmagolva rendesen a gloss lakkal, de a juhar test miatt 8 pontot adok csak.

Pontozás: 8


Hangzás, hangtulajdonságok: Az új fajta hangszedők megleptek. Nagyon jól hörögnek, mondhatni pusztító a hangjuk. Túlzottan nem hasonlítanám egy eredeti 70s JB-hez, mert attól viszont távol áll. Az a szép ropogós paraszt hang nincs meg benne, mondhatni inkább a modern világ felé húz, mintsem vintage. Önmagában mindegyik PU hozza a kellő vibe-ot, ebbe nem nagyon lehet belekötni, de az igazi oldskool hang nincs meg benne.

Pontozás: 9


Minőség: Már-már hozzászoktam, hogy az új hangszerek értékelhetetlen beállítással érkeznek meg. Ez ennél sem volt másképp. Kivételesen itt nem égig érő húrnyomás volt, hanem teljesen le voltak engedve a babák, ahogy a nyak viszont túl volt húzva. 5 perc alatt beállítgattam, és megnéztem a bundozás mennyire jó, vagy rossz. Egy normál beállításnál 12. bund felett szinte mindenhol zörgött, ami mondhatni csavarozott nyak betegség, mert a neck pocket miatt elfogy az ív, és elkezd felemelkedni a nyak a 12. bund felett. A nut túl magasra lett hagyva. Tehát a kezdetek hangszerésznél indultak, rutinmunka: síkolás, nut reszelés. Ezután teljesen rendben volt a hangszer, a finish és fa megmunkálás kiváló, nem voltak gagyi illesztések és hasonlók.

Pontozás: 6


Megbízhatóság és tartósság: A hangszerre jellemző, mint általában az 5-6 húrosokra - főleg -, hogy a nyak íve nem szimmetrikus. Általában a mély H húr oldalon egyenesebb szokott lenni, mert a tension lényegesen kisebb, mint a G húr oldalán. Nem volt vészes, csak mérhető, játszhatóság szempontjából nem sok vizet zavart. A pálca egyébként szépen forgott, jól bírta az ide-oda hangolgatást is, viszont a széles nyakat szokni kell. A hangolókulcsok igen gagyik, hosszútávon biztosan cserélném.

Pontozás: 7


Általános benyomások: A régi CV-hez képest érezhető a minőségromlás, de szerencsére ezek mind orvosolhatóak. Nagyjából VM minőségre kell számítani, ha valaki ilyet szeretne. Nem tökéletes, de ennyi pénzért nagyon jó Fender alternatíva annak minden általános betegségével. Az áruk sajnos szépen emelkedik, közel 20 ezer forinttal drágább ma, mint 2 éve (újonnan). A juhar test miatt nehéz, de a sound rendben van. Erről hangmintát is csatolok, amit még találtam, mert a hangszer sajnos már régóta nincs meg. Nálam nagyon fontos a kecses nyak 5 húron, így a vintage rádiusz 5 húron nem nagyon volt az én világom.

Pontozás: 8
2021.03.17. - Írta: Chainsaw For Birthday