Quick reviews
Electric guitar
Összpontszám: 9.2
Ára: 200000 Forint (€559)
Kiadás/gyártás éve: 2005
Vásárlás helye/jellege: Használt

Technikai jellemzők: Team J. Craft által gyártva Japánban. Ettől tipikusabb RG alapspecifikáció nem is lehetne:
- Hársfa Test, Jávor nyak, Rózsafa fogólap, 24 bund
- Tipikus Ibanez nyak
- HSH Hangszedők (Ibanez saját)
- Edge Pro lebegő híd
- Fekete alapszínre felhordott kék csillámos festés (Mirage Blue néven fut). Erről azt kell tudni, hogy amíg nem esik rá fény feketének/nagyon sötét kéknek látszik a gitár, csak akkor látszik a csillogás amikor fény esik rá.

2570-est akartam, de némi utánaolvasás után kiderült (számomra), hogy egy ugyan az, csak a hangszedők tekintetében van különbség, a többi esztétika. Tartottam ettől a festéstől, de igazából kellemes csalódás, nem harsány, mint ahogy a képeken látszik. Két dolog miatt adok rá 9 pontot: egyrészt mert a hangszedők nem a legjobbak - erről majd lesz szó később -, másrészt meg egy locking tuner szett igazán elfért volna rá. De alapvetően amit egy felsőbb kategóriás Ibaneznek tudnia kell, ez tudja.

Pontozás: 9


Hangzás, hangtulajdonságok: Erősítő setup: Laney IRT + Hayden 412 (V30)
Érdekes, hogy kb 6-7 évvel ezelőtt az akkori RG320-as Ibanezemtől azért váltam meg, mert túl szúrós hangja volt (írtam arról is tesztet, meglepve olvastam magam vissza). Azóta sok víz lefolyt a Dunán, gitárok jöttek mentek, aztán az amcsi Fenderem mellett csak elkezdett hiányozni az Ibanez hang. Szóval ismét lett 320, majd utána pont úgy adta ki a sors, hogy akkor volt eladó ez amikor volt rá keret. Ennyit a felvezetésről.

Igazából gondolkoztam azon, hogy mennyire van értelme megírni ezt a tesztet. Mert bizony a hangzásról, játékélményről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Mert ahogyan ez a gitár szól, amilyen érzés rajta játszani azt szerintem nagyon-nagyon kevés gitár tudja. Viszont Ibanezül szól, tehát ha Gibsonos, Fenderes, PRS-es vagy bármi más irányból jössz, akkor megint másképp fogod látni.
De a lényeg: minden ami miatt lehet szeretni az Ibanezeket, ebben megvan. Borzasztó sokrétű hangzása van. Még úgy is, hogy a középső hangszedőt leeresztem (zavar pengetéskor) a köztes állásoknál egy olyan szép, csillingelő hangzást ad, ami nagyon jól használható blues, amibent, country, stb zenéknél. Mellette a két humbucker a szúrós, telt mélyekkel operáló, szúrós közepű hangzásokat szolgáltatja. Tényleg bármilyen stílusról is legyen szó, biztosan fogsz tudni használható hangzást kiszedni belőle. De ha hard rock-tól keményebb irányba gondolkozol, akkor - főleg zenekari környezetben - kevés gitárból lehet annyira jó hangzást kiszedni, mint ebből. Egyszerűen annyira könnyen érthető marad a hangja, amit nagyon nehéz elérni. Egyedül a V8-as hídi hangszedő aminél én szeretnék jobb attack-ot, illetve nekem egy kicsit puffogós, tompa a hangja néha.

Tremoló is nagyon finom, érzékeny. Általában a Floydok (legyen bármilyen gyártmány) nem szeretik a 10-46os húrszettet, több ízben tapasztaltam, hogy elvész a finomság egy része. Na ennél nem, borzasztó érzékeny (jó értelemben), könnyen lehet berregtetni, vagy igazából bármit csinálni vele. Természetesen nem hangolódik el, ez nem az az árkategória :) Bár ilyen szempontból a korábbi gitárjaimmal sem volt probléma.

E mellett a játékélmény szintén borzasztó jó. Tipikus papírnyak, ami egyébként nem is a kedvencem (Fenderék Modern C-je talán jobban tetszik), de cserébe eszméletlen gyorsan, könnyedén lehet rajta bármit játszani. Talán a legjobban tényleg úgy tudnám leírni, hogy mintha a gitár maga játszaná a hangokat néha, annyira könnyű rajta játszani. Birtokoltam sok hangszert, és még attól is többen játszottam, de ezt a játékélményt egyedül a többi Prestige Ibanezen éreztem. Rob Chapman szokta mondani, hogy azokat a gitárokat szereti, amik ˝beszélnek hozzá˝. Számomra ez a gitár ilyen. Nem vagyok olyan aki misztifikál egy gitárt, mert szerintem az egy eszköz arra, hogy kifejezd magad a zenében - éppen ezért szeretek sokféle gitárt. De ez egyszerűen annyira közel áll hozzám, amennyire egyetlen másik gitár sem állt.

Pontozás: 9


Minőség: Prestige Ibanez. Aki tudja az tudja, a többieknek csak annyi: felső kategóriás japán hangszer, ugyan milyen volna? Tökéletes bundok, tökéletes kidolgozás. Az enyém idén 16 éves, és mégis, ha nem lenne rajta pár leütődés be lehetne rakni a boltba, és el lehetne adni újként.

Pontozás: 10


Megbízhatóság és tartósság: Egyedüli negatívumot itt tudok felhozni. A tremolókar becuppantós, nem tekerős. Ez jó. Ami kevésbé jó, hogy az (agyonszidott) Edge 3-al szemben itt kettő műanyag pöcök hivatott azt szolgálni, hogy mennyire legyen feszes a kar. Na ez 16 év után úgy, hogy a korábbi tulaj nem is használta a kart szét van kopva, mint állat. Ha trükközök vele akkor még be lehet állítani, hogy feszes legyen, de pár használat után ismét teljesen laza lesz. Max 5 ezer forintból ezt meg lehet oldani, szóval nem egy vészes összeg, de ettől azért születtek okosabb megoldások.

Pontozás: 8


Általános benyomások: Ha szereted az Ibanezeket, vagy egy sokoldalú, felső kategóriás hangszerre vágysz kicsit metál irányban akkor bátran vedd meg.

Pontozás: 10
2021.02.17. - Írta: Horváth Dániel