Quick reviews
Bass guitar
Összpontszám: 8.4
Ára: 60000 Forint (€187)
Kiadás/gyártás éve: 2009
Vásárlás helye/jellege: Használtan

Technikai jellemzők: Kínában készült jól ismert SX basszusgitár, még a ˝Fender fejes˝ korszakban, amit 2005 és 2009 között gyártottak forrásaim szerint. Adott alanyunk picit drágább volt, mert kapott 1-2 extra tuningot, amitől kicsit különleges lett, ezért is szándékoztam írni róla. Kínai mivolta semmit nem számít, manapság rendkívül olcsón hozzá lehet jutni nagyon jó, ott készült hangszerekhez. Annyiból kilóg a sorból, hogy ez már zsiványul olcsó a mai napig. Részletesen vizsgálgattam, hogy legyen rajta valami ˝hiba˝, de nem sikerült találni. A jó anyagokat megtartva: éger test, juhar nyak, juhar fogólap. Ez már alapból nagy piros pont. Lakkozás hibátlan, szép a gitár. A hangolókulcsok elég hosszúak, vintage stílusúak, és egészen stabilak ennyi év után is. A gyári hangszedőt sosem próbáltam, magyar JETI pickuppal érkezett és Fender gold anodized koptatóval teljesen kiárnyékolva. Japán CTS potik kerültek még bele. A hangszert nem én ˝építettem˝, de szépen össze volt rakva.

Pontozás: 10


Hangzás, hangtulajdonságok: A hangszer nyaka egy kicsit ˝buflák˝, nem teljesen ˝C˝. Én ˝D˝-re tippelném, de nem tűnik baseball ütőnek, mert a felső nyereg viszonylag keskeny, így összességében elfogadhatóan kényelmesnek mondanám. Legtöbbet fejhallgatón keresztül használtam, különböző előfokokon keresztül. Kegyetlenül zajmentes, elbújhatott mellette az összes többi passzív hangszerem. Ez az árnyékolásnak köszönhető nagyrészt, de a JETI hangszedőkön is érezni a minőséget. Azonban számomra túl steril, modern hangzású volt, kevesebb középtartománnyal, mint a tényleges ˝vintage˝, koszos hangzás. EMG-hez tudnám hasonlítani a legjobban. Előnye viszont az volt, hogy kristálytiszta, így nagyon jól dolgozott együtt torzító pedálokkal, mert érthető volt a játék durvább torzítás alatt is. Öreges preci hangot így nem is hozta, de hozott valami más, modern röfögést.

Pontozás: 7


Minőség: Biztonságosan csomagolva, és beállítva érkezett az ország egy távolabbi pontjáról. Átnéztem minden porcikáját a gitárnak. A pálca működik szépen, elég könnyű állítani. A nyak görbülete azért nem világbajnok, a G húr felőli oldalon nagyobb picit az ív, mint az E húrnál. Játék közben nem volt zavaró, mert nagyon alacsonyra lehetett így is engedni a húrokat mindenféle túlzott bund csörömpölés nélkül. Hajszálkarcok előfordultak, de ez elhanyagolható egy ennyi idős hangszernél. Nem vártam többet, sőt, kevesebbet, 8 pontot simán megér.

Pontozás: 8


Megbízhatóság és tartósság: A gyári alkatrészek megvoltak hozzá, de sosem csereberéltem vissza őket. Így, ilyen tuningolt formában garantáltan nem csak szobába való. Ha élőzenélnék, biztosan vinném próbákra, de koncerten sem kell szégyenkezni. A hangja megosztó lehet, de csak a nagyon hegyes, basszeros fülek számára. Esztétikailag pedig nagyon ott van a szeren.

Pontozás: 9


Általános benyomások: Összességében nem vagyok egy nagy preckós, de hiányzott a háztól, ezért vettem meg. Sokáig nem volt alkalmam használni, mert találtam egy jobb alternatívát az öreges preckó hangzásra. Ott megkaptam az általam hiányolt vintage hangzást, így azóta az SX már nincs meg. A hangja jó, szép emlékeit megőriztem, így egy hangfájlban meg lehet hallgatni a modern preci röfögést torzítás alatt. Azt bátran állítom, hogy bőven 100.000 forint alatt ez volt a valaha volt legjobb hangszerem. Nem csak szórakozásra való tanulógitár. Tuningolgatni pedig csak akkor érdemes, ha megtartja az ember. Ebből a hangszerből egy vintage kinézetű, modern hangzású, zajmentes belezőgép lett.

Pontozás: 8
2018.11.09. - Írta: Ephilexia