Quick reviews
Condenser microphone
Összpontszám: 9.8
Ára: 65000 Forint (€200)
Kiadás/gyártás éve: 2002
Vásárlás helye/jellege: Budapest

Technikai jellemzők: Kardioid karakterisztikájú kondenzátor mikrofon masszív fémházzal. Színpadon és stúdióban is professzionális szinten alkalmazható, első sorban sztereó hangfelvételekre, dobhoz overheadként, illetve fúvós hangszerekhez. A mikrofon kapcsolóval és XLR bemenettel rendelkezik, illetve a szabványos 48V fantomtáp feszültség helyett módunk van a mikrofontest belsejébe helyezni egy darab 9V-os elemet, ha a szükség úgy hozza.

Adatok:

karakterisztika: kardioid, vagy hiperkardioid
frekvenciaátvitel: 50-20.000 Hz
impedancia: 200 Ohm
tápellátás: 9-52V fantomtáp, vagy 9V elemről
átmérő: 39 mm
hossz: 220 mm
alkalmazható konvertálók: PPC 1000, PB 1000

Pontozás: 10


Hangzás, hangtulajdonságok: A konverterekkel elérhető, hogy a mikrofon hiperkerdioid karakterisztikájú legyen, illetve a frekvenciaátvitel is módosítható, ehhez csupán a kondenzátorkapszulára kell pattintani a tartozékokat. Felhasználási tapasztalataimat úgy írom le, hogy a tartozékokat nem használtam.

Sztereó felvétel:
Elvileg alkalmas rá, gyakorlatilag azon túl hogy szubjektív egy mikrofon ilyen módon történő megítélése, sok minden függ attól, hogy mit veszünk fel és milyen akusztikai környezetben. Tapasztalataim szerint minél távolabb kerülnek ezek a mikrofonok a hangforrástól annál előnytelenebb módon érvényesülnek a kardioid karakterisztikával rögzítésre kerülő indirekt (terem) hangok. Még akkor is, ha a teremakusztika kívánatos és kifejezetten azzal a szándékkal választottuk a helyszínt, hogy ˝tere˝ legyen a felvételnek. Tehát közelről működik a C1000, távolabbról már hiányzik a gömb karakterisztika.

Tér hangosítás:
A C1000 színpadi felhasználása alapvetően problémás, abban az esetben, ha a hangforrás távol van a mikrofontól, de a megfelelő pozíció és irány megtalálásával hiperkardioidként és a gerjedő frekvenciák vágásával végszükség esetén lehet vele ilyet csinálni.

Dob hangosítás:
Ebben az esetben overhead-ként nagyon is megállja a helyét, tremészetesen ebben a szerepében stúdióban is alkalmazható, ha nem áll rendelkezésünkre nagymembrános kondenzátor mikrofon.

Fúvósok:
Az ajánlások erre vonatkoznak legtöbbször. Azonban színpadon mindenki hozza a saját csiptetős mikrofonját, mert szeretnének elmozdulni. Stúdióban jól alkalmazható, kicsit problémás, ha a zenész szeret jobbra balra kitérni.

Ének, beszéd rögzítés:
A frekvenciaátmenet teljes mértékben alkalmas az emberi hang rögzítésére, de ugyanaz a probléma talán méginkább érvényesül itt, mint a fúvósoknál. A fej elfordítása és a és a távolság megváltoztatása nagyon hallatszik a felvételen. Végső soron szép felvételt lehet készíteni vele, de csak fegyelmezett mozdulatlan alanyokkal.

Hangszermikrofon:
Színpadon még soha, felvételhez viszont használtam ezt a mikrofont közelről gitár és basszuskombók esetében. Részletes, világos hangot rögzíthetünk vele, amit tudunk használni a továbbiakban, de a sláger hangszermikrofonokéhoz képest lényegesen kevesebb dögje van az alsó tartománynak, sokkal inkább nevezném realisztikus hangképnek, amit rögzítés után hallhatunk.

Működés elemről:
Végső soron használható, de mivel az elem csak 9V-ot biztosít, kisebb érzékenységgel működik a C 1000. Ahhoz, hogy megfelelő jelszintet csináljunk, sajnos zajból is többet kell elviselnünk, de ez nem a mikrofon hibája.

Pontozás: 9


Minőség: A masszív nehéz fémház minden esetben minőséget sugall. A mikrofontest szétszerelése egyszerű, csak egy menet köti össze a mikrofon első és hátsó szakaszát, amely egy laza csavarómozdulattal meglazítható és letekerhető. A mikrofon eleje csupán egy masszív burkolat, amelyet le húzhatunk a mikrofon kondenzátorkapszulájáról és így hozzáférünk az elemtartóhoz.

Pontozás: 10


Megbízhatóság és tartósság: Kettő van belőle, lassan húsz éve nyúzom őket és még csak egy kapcsoló, vagy csatlakozócsere sem kellett. Teszik a dolgukat és kész.

Pontozás: 10


Általános benyomások: Ár-érték arányban nagyon jó választás. Ha munkaeszközként veszi az ember, akkor kijelenthetjük, hogy megtérül az ára és bár olcsóbb vetélytársai egyre inkább a nyomába érnek, de a C1000s már az időtállóság terén is bizonyított.

Pontozás: 10
2018.11.03. - Írta: almeidis