Quick reviews
Bass guitar
Összpontszám: 9.6
Ára: 132900 Forint (€409)
Kiadás/gyártás éve: 2018
Vásárlás helye/jellege: Muziker

Technikai jellemzők: Az egyik legkeresettebb hangszer, a Fender Jazz Bass kistesója, a Squier Vintage Modified Jazz Bass. Szerintem már alig van basszusgitáros akinek legalább egy ne lett volna. A classic vibe-al ellentétben ez Indonéziában készül, mégis egy szinttel lejjebb került. A test agathis, a nyaka pedig lakkozott jávor, szintén jávor fogólappal, ami nagyon szép gyöngyházfehér blokk berakásokat kapott, szintén fehér bindingel a nyak szélén. Látszatra mondhatni teljesen a 77-es Jazz Bass világát kapta meg, ez nem is kétség. Egyetlen eltérés a pickup elrendezés. A 70-es Fender JB bridge hangszedője hátrébb van kicsit, ennél maradt a 60-as pozíció. A különbség hallható, de ízlés kérdése melyik a ˝jobb˝. (Nyilván ezért modified.) A hangolókulcsok kicsit rövidek az én ízlésemnek, azok biztosan cserélve lesznek egy 60-as stílusú, hosszabb készletre. A híd a megszokott lemez, semmi gond nincs vele, de azért egy USA Badass II komolyabban dolgozik rajta. A hangszedők karakteresek, és passzívak természetesen.

Pontozás: 10


Hangzás, hangtulajdonságok: Szerintem a legkényelmesebb hangszer a maga kis 38 mm-es nuttal rendelkező nyakával. Elég vékony, valaki szereti, valaki nem. Hangzásban nagyon érces, középdús röfögős hangja van. Kevesebb mélyet tapasztaltam jóval, mint a juhar testű társaival, viszont sokkal karakteresebbnek tartom és gyorsabb hangszernek. Ez mind az agathis és a hangszedő érdeme. Az agathis testtől egyáltalán nem kell félni, egy viszonylag könnyű de nagyon jó rezonanciájú fa. Volt az előbb említett juhar testű JB-m is, az rendkívül nehéz volt és túl lágy volt nekem hangzásban. Minden állásban megvan a karaktere, különállóan is megállják helyüket a hangszedők. Nyilván itt előjön a single coil zaj, de semmivel nem jobban mint egy Fender hangszedőnél ami nem noiseless.

Pontozás: 9


Minőség: Jobban be sem lehetett volna csomagolva a hangszer, ráadásul teljesen beállítva érkezett, a húrnyomás is majdnem tökéletes volt. Egy hangfelvételt csináltam még gyári állapotában, de aztán ment is fel a fekete Badass II, plusz egy fekete Schaller strap lock. Semmi nem indokolja a cseréket, teljesen jók a gyári króm színűek, de nekem feketére lesz cserélve mindene. A nyakszéli bindingen néhol látni egyenetlenséget, ennyi bőven belefér, mert tapintásra nem észrevehető. A nyak íve az E és G húrhoz képest majdnem teljesen megegyező, ami azért elég ritka.

Pontozás: 9


Megbízhatóság és tartósság: Ez már nem csak egy kezdő Squier, teljes mértékben megállja a helyét bárhol, akár profi zenészek kezében is. Ha választani kéne a Classic Vibe és e között nem is tudnék dönteni, mert mindegyiknek megvan a maga karaktere. A festés is egyenletes, teljesen rendben van. Használat közben kiderül mennyit dolgozik a nyak, egyenlőre olyan amilyennek lennie kell.

Pontozás: 10


Általános benyomások: A gitárt azért vettem, mert szükségem volt egy ércesebb, karcosabb hangú Jazz Bass-re drop D hangolásra. Mivel több projektben is részt veszek, mindenhová más hangolást használok, és nem olyan jó dolog áthúrozni számonként a gitárt a stúdióban, szóval inkább vettem még egyet.:D Egy szerethető, viszonylag olcsó gitár, ami jól is tartja az árát, és fantasztikus hangja van. Hangszedő cserére azt hittem szükség lesz, de nem. Semmiképpen sem. A gyári állapotú hangmintát hallhatjátok is. Tiszta DI, majd SansAmp, végül pedig Darkglass-on keresztül. A soundcloud-os linken a leírásban ott van minden pontosan. :)

Pontozás: 10
2018.09.17. - Írta: Ephilexia

Number of comments - 2

2018.10.25. 07:03:54
Köszönöm az értékelést. Egyetértek, SansAmp mellett nagyon klasszikus a JB hangzás. A juhar biztos kövérebben, melegebben szól mint az enyém, ez elég karcos, sok magassal. De egy dolog ugyanaz, mindketten szeretjük. :)
2018.10.19. 11:53:35
Köszönöm az alapos ismertetőt, és a hangmintát külön is! Nekem a SansAmp-al tetszett a hangja a legjobban. Magam is Squier Vintage Modified Jazz Bass tulajdonos vagyok, 2006-os juhar testű hangszerem van, nagyon szeretem! :)))