Quick reviews
Összpontszám: 8.2
Ára: 51000 Forint (€174)
Kiadás/gyártás éve: 2011
Vásárlás helye/jellege: Olasz és társa hangszerbolt

Technikai jellemzők: Ezt gitáromat véletlenül újonnan boltból vettem :-D . Hiába ilyen is van. Volt egy régebbi Keyton típusú elektroakusztikusom aminek a nyaka teljesen érthetetlen módon visszafelé, tehát húr húzással ellentétesen elgörbült.
Szétnéztem a neten és boltokban, de kedvező ár érték arányú-amilyen az én pénztárcámnak is megfelelő- gitárt nem nagyon találtam.
Az egyik boltban a tulaj szólt jöjjek be a következő héten mert jönni fog egy cutaway elektroakusztikus ami nagyon érdekes próbáljam ki. Ekkor már ott tartottam, hogy a Face nevezetű gitárokat tesztelgettem.
Úgy is tettem elmentem a boltba és egy meglepően keskeny kivitelű úgynevezett velencei testű gitárral találtam szemben magam.
Kívülről nagyon tetszetős gyönyörűen erezett Dao fa elő és hátlap, vörös mahagóni nyak.
Az előlapon ében berakás a rezonátor nyílás körül. A fogólapja rózsafa, a híd szintén.
Gyönyörű fényes lakkozású, a test mint írtam velencei vékonyított, cutaway forma. Az elektronikája Cort 304 T. Ha jól tévedek ez a Fishman hasonló elektronikájának a Cort-osítása :-D . A kulcsok Die Cast műanyagszárnyú kulcsok

Pontozás: 8


Hangzás, hangtulajdonságok: Az első benyomások nagyon jónak bizonyultak. Ahogy kézbe fogtam meglepően könnyűnek éreztem. A húrok gyárilag beállítottak - erről a mellékletben kapott papír nyúlt igazolást - a nyak v forma, de nem zavaróan.
A hangok érdekes erővel törnek ki a hangszerből. Ilyen keskeny kialakítású dobból nem gondolná az ember, hogy ilyen erővel törhetnek hangok. Meglepően hangosan definiáltan szól. Nincs meg benne az olcsóbb akusztikusokra jellemző összemosott hang. A húrok szépen definiáltan szólalnak meg. Erősítő nélkül is jó hangerővel szól.
Az elektronikája szépen tisztán szedi a hangot. Nem tapasztaltam zavaró mellékzöngét. Azt a hangot adja ami megszólal. A hangolója elég pontos, bár a három sávos equalezernek nevezett valamit amit beletettek, nem nagyon látom értelmét, mert annyira hirtelen változik a hangszín a mozgatásakor, hogy a beállítás elég körülményes. Érdemes lett volna egy hosszabb úton közlekedő potméterrel megáldott valamit beletenni, de ez csak az én véleményem.
Ha sikerül a hangszínt belőni az eq-n akkor nyert ügyünk van. A gitár gyönyörű erős hangon kezd el muzsikálni. Mind az akkordozás, mind bontáskor a hang megfelelően szól nem észleltem zavaró felhangot, vagy zörgést-csörgést.

Pontozás: 9


Minőség: A cuccot boltból vettem, volt hozzá puha tok, de olyan volt mintha kifogyott volna belőle. konkrétan lötyögött benne :-D . Azt el is adtam, most egy rockbag-ben hordom ami teljesen pontosan illik rá.
Gyárilag be volt állítva ahhoz nyúlni nem kellett, pontosan jól dolgoztak ennél a hangszernél, és remélem a többinél is.
Három hibáját azért kiemelném. Az egyik a már említett elektronika miniatürizálása. A másik a nyak - szerintem - rövidsége. 20 bund van rajta, és nekem egy picit, de tényleg csak egy picit keménynek tűnik a lefogása a húroknak.
A harmadik a műanyag szárnyú hangolókulcsok..... hát ez a szárnymegoldás hogy finom fogalmazzak, kritikán aluli. A kulcsok jól jól tartanak, de a szárnyak törnek mint a tojáshéj. Rájöttek erre a Cortnál is mert ingyen és bérmenteve egy marék műanyag szárnyat kaptam amikor jeleztem a problémát. Csak hát pont a legrosszabbkor szoktak eltörni. Pont egy ünnepélyen játszottuk élőben a barátommal a nemzeti dalt amikor az elején behangoláskor hirtelen a g húr feszítője eltört és a kezemben maradt, a húr pedig olyan fisz él g között félúton. Valahogy sikerült elfogadhatóra húznom és a műsor lement. Azóta a kapott műanyag szárnyak ott vannak velem mindig .

Pontozás: 9


Megbízhatóság és tartósság: A kulcsok hibája ellenére egy jól össze rakott kellemes hangú gitár.
Hordom magammal fellépni is nem csak otthon használom, és bírja a strapát. A kávéházi fellépések alkalmával amikor főleg bontok, nagyon szépen telten szól az aktív falon, házibulikon, ˝tábortűzi˝ zenélésekkor is jól alkalmazható szép hangú és nem utolsósorban könnyű hangszer. A nyak vékonysága időnként zavaróan hat a bontásoknál, de hozzá lehet szokni, mert a hang kárpótol azért a kicsivel több gyakorlásért.

Pontozás: 7


Általános benyomások: Mint írtam, mind tábortűzi, mind kisebb kávéházi zenélések alkalmával használom és nem találtam nagyobb hibát a játszhatóságában, bár nem tartom magam túl tapasztaltnak, de pár gitár már megfordult a kezeim között, és mivel én főleg a gyakorlatra és nem az irodalomra hagyatkozom, bátran merem javasolni, hogy aki szeretne elektroakusztikus gitárt próbáljon ki egyet a Cort SFX-DAO modelljei közül. Nem fogja megbánni.

Pontozás: 8
2013.02.24. - Írta: Dr. Fenyvesi Lóránt