Quick reviews
Összpontszám: 10
Ára: 7990 Forint (€26)
Kiadás/gyártás éve: 2009
Vásárlás helye/jellege: Alexandra - Pécs

Tartalom: Ritkán ragadtatom el magam, hogy adok 10 pontot, de ez a könyv tökéletes.

Szóval az első 41 oldal a főbb gitártípusokról és azok adott műfajban betöltött szerepéről szól. Ez egy átfogó és informatív műfaj- és hangszertörténelmi áttekintés. Egy csomó albumajánlóval.

A következő 20 oldal az erősítőkről és effektekről szól. Nem csak elméleti, hanem gyakorlati tudnivalókkal is rendelkezik.

Majd 60 oldalban egyértelműen és szerteágazóan a hangszer karbantartása, beállítása stb.

A 116-295 oldalak stílusonként veszik végig a gitárral űzött zene szegmenseit. Először kis áttekintés, főbb előadók stb. Majd technikai és elméleti gyakorlatokkal van tab és kottamelléklet közölve. Egy csomó.
Például: akusztikus technikák, pop-rock, blues, country, r&r, metal, latin, afrikai stílusok, klasszikus zene, jazz.
Ad egy kis elméleti hátteret és azt, hogy az adott stílusban főleg milyen technikák a jellemzőek, ezekre egyenként van stílusgyakorlat is, valamint elméleti javaslatok (pl. a metálban milyen skálák mennek főleg, meg az afrikai stílusokban milyen groove-okkal kell számolni).

Ezt követi egy 12 oldalas szakszavas kislexikon és kb. ennyi.

Pontozás: 10


Stílus: Remek és érthető stílusban van írva, nagyon egyértelmű és informatív. Nem jópofáskodik, hanem a tárgyra tér, mégsem tekinthető száraznak, mert nem túl terjengős, mégis olvasmányos (ok, ez látszólag ellentmondás, de én ezt így éltem meg).

Csomó színes kép van mindenről benne (például az egyes legendás hangszerekről), ez picit lazít a szövegen és élvezhetőbbé teszi a befogadást. Nem tudom eléggé kiemelni, hogy nagyon sok zenészt és ajánlott albumot említ a könyv, így kapunk egy rendszerezett anyagot is az adott témáról, sok új zenészt ismerhetünk meg (aki azt mondja, hogy a benne megemlített összes zenészt ismeri és albumot hallotta, az szerintem hazudik :)) és nem az van, hogy találomra a youtube-n nyomjuk a videóajánlásokat egymás után, hanem lehet egyfajta ˝szakmai zenehallgatást˝ is végezni.

Pontozás: 10


Általános benyomások: A könyv keményborítós, nagy alapú és igen minőségi papírból készült. Én sokat forgatom, de eddig semmi baja azon túl, hogy a borító sarkai természetesen koptak picit.

Először húzósnak tűnik az ára, de olyan infóval rendelkezik és olyan áttekintést nyújt, hogy szerintem megéri beszerezni az újra nyitott gitárosoknak (mármint akik érdeklődőbbek annál, hogy ˝csövi marsi, meg íemdzsí, aztán megy a röfi-rifi˝).
Ma már minden infó fent van neten, bár magyar nyelven nem valami széles a gitáros infótár, valamint az sem mindegy, hogy össze-vissza kell bogarászni a fórumokat valami ötletekért (amik aztán vagy jók, vagy nem...), vagy pedig zenészek, tanárok és szakemberek tolmácsolásában, egységesen szerkesztve.

Lehet, hogy húzós az ára, de ha valaki meglátja egy könyves-, vagy hangszerboltban, akkor mindenképpen nézzen bele, hátha megtetszik neki.
Ha valakit megkérdeznek, hogy mit tojjon a Jézuska, de éppen nem telik egy PRS Prism-re, akkor ez is korrekt ajándékötlet egy gitárosnak. :)

Pontozás: 10
2015.11.18. - Írta: Pocok

Number of comments - 1

2015.11.19. 10:27:49
Én is nagyon szeretem ezt a könyvet, már gyakorló gitárosként is nagyon sokat segített nekem, karbantartás ügyben, fejlesztések terén. Egyetértek az osztályozással, 10-est érdemel. Egyetlen kicssit fellengzős mondatot találtam benne a csöves erősítő részben valahogy így szól: hogy mi történik a gitárjelle a bementtől a hangszóróig, nem szorul különösebb magyarázatra. :-)

Nagyon jó könyv! Nagyon hasznos.