Schnelltests
E-Gitarre
Összpontszám: 7.2
Ára: 1 Forint (€0)
Kiadás/gyártás éve: 1975
Vásárlás helye/jellege: grátisz

Technikai jellemzők: Az egykori német(NDK) Musima hangszergyár a 70-es években adta ki a Musima de Luxe 25 V modelljét, ami a jubileumi 25-ös sorozat egyik tagja. A gyár megszűnése óta elég kevés és olykor téves információt találni a Musima gitárokról, ráadásul ezt a modellt(és sok másikat) nem jelölték sorozatszámmal, emiatt a gyártási év nem beazonosítható. (a gitár részletes átvizsgálása során sem találtam évszámra utaló jelet, csupán egy 6-os szám van beütve a nyaktő résznél)
/A tesztbeküldésnél kötelező beírni az gyártási évszámot, de a fent említett okokból csak megközelítőleg tudtam megadni(1975)/
A test anyagáról eltérő vélemények vannak, egyes pletykák szerint rétegelt lemez, más források szerint éger, bükk vagy hárs. Biztosan állíthatom, hogy nem rétegelt lemez! Szerény véleményem szerint a jellegzetes faerezet alapján nagy valószínűséggel bükkből készült a test és a nyak is.

A gitár formája Fender Jazzmaster/Jaguar. A viszonylag könnyű súlya(3,3 kg) és a finoman lekerekített éleknek köszönhetően kényelemes vállra akasztani. A test vastagsága 37 mm, ˝sunburst˝ festés, fényes lakkozással, ami a korából adódóan már sérülékeny és bizonyos részeken már matt.

A nyak 21 érintős(1,8 mm nikkel-ezüst), szegélyezett rózsafa fogólappal, kagyló hatású műanyag berakásokkal. A merevítőpálca egy hatlapfejű (lyukazott) csavarral állítható a test felőli végénél. Könnyen hozzáférhető és elég egy fémpálcika a nyakbeállításhoz. A 6db hangolókulcs nyitott kivitelű, műanyag tekerőkkel, amik nem túl szépek, de legalább jó minőségű műanyagból készültek, nem repedtek/törtek az évek során. Tapasztaltam hasonló kulcsoknál, hogy nem tartják a hangolást, de erre ez nem jellemző. A felső nyereg műanyag, kissé megkopott, de másodlagos a szerepe mert nulladik érintős(így számolva 22 érintős) a nyak. A fejrész dőlése 8 fokos a fogólap síkhoz képest és itt ékeskedik ˝Musima de Luxe 25 V˝ felirat szép nagy betűkkel. Összességében tetszetős megjelenésű a nyak.
Még néhány adat:
menzúra: 640 mm
fogólap rádiusz: 14˝
nyakprofil: C
nyakszélesség: 0.bund: 45 mm, 12.bund: 53 mm, 21.bund: 55 mm.

A testen helyett kapott egy egyszerű működésű egyrugós ˝tremolo˝ mechanika(a gitár nevében a ˝V˝ a vibrato-t jelöli), ami hosszabb igénybevételnél is elég jól tartja a hangolást. A híd ˝tune-o-matic˝ jellegű, magasság és húronkénti oktáv állítási lehetőséggel. A húrláb-babák anyaga sajnos nem fém hanem kemény műanyag(ez csak akkor derül ki ha már kellőképpen megkopott az álcaként takaró krómhatású festék). Ettől eltekintve a hídban nincs kivetnivaló, stabil és jól állítható.
A Musima gitárokat Simeto hangszedővel szerelték. Ezt a modellt 2 db egytekercses rúdmágneses, viszonylag alacsony jelű hangszedőkkell(híd: 4,1 Kohm, nyak: 4 Kohm) szerelték. Ehhez tartozik a szokásos háromállású kapcsoló amit cserélnem kellett mert már bizonytalanul érintkezett. A csatlakozó aljzat, eltérően a Jazzmaster/Jaguar gitároktól, süllyesztett kivitelű, hasonlóan mint a Stratocaster-nél, szabvány 6,3-as Jack. A Volume és Tone potméterek mellett érdekesség a négy állású ˝varitone˝ kapcsoló, ez két beállított hangzást tud(mélyebb, öblös tónus és éles, magas kiemelés, szinte már banjo hatású) ekkor a Tone potméter nem funkcionál, a harmadik állás a ˝normál˝ állapot, itt csak a Tone potméter szól bele a jelbe, a negyedik állás pedig egy kikapcsolt állapot, nincs kimenő jel a gitárból.
A koptató anyaga rossz minőségű, idővel megreped/eltörik, manapság ritkán látni épp példányt(sajnos nekem is készítenem kellett egy újat).
A végére hagytam ennek a modellnek legnagyobb hibáját ami nem más mint a két csavaros nyakrögzítés. Érthetetlen, hogy a tervezők miért követték el ezt a merényletet. Ráadásul a nyakzseb sem túl mély, egyik oldalán pedig kisebb felületen tart(a testformából adódóan). A rögzítő csavarok metrikusak, a nyakba menetes fémbetétet(dübelt) raktak.

Pontozás: 7


Hangzás, hangtulajdonságok: A nyak méreteiből adódóan a játékérzet nem mondható kényelmesnek, vastag és a fogólap sem kellően ívelt. Az egyszerű kivitelű kulcsok, híd és tremolo ellenére az elhangolódásra nem hajlamos, sokkal inkább zavaró a játék közben is érezhető kétcsavaros ˝instabil˝ nyakrögzítés. A hangkitartás nem kiemelkedő, a húrnyomás viszont kellően alacsonyra állítható. A single coil hangszedőkre jellemző zajosság ennél is jelen van, de érdekes retro hangzást adnak ezek a régi hangszedők. A varitone kapcsolóval és híd pickup állásban meghökkentő magasakat lehet produkálni, már-már zavaró élességgel, de a mélyebb és teltebb tónus is jól beállítható. Véleményem szerint inkább a ˝lágyabb˝ műfajokra(jazz, blues, beat stb.) alkalmas.

Pontozás: 7


Minőség: Kettős érzésem van a gitárral kapcsolatban. Vannak olyan hibák amiket kicsit több odafigyeléssel már a tervezéskor kiküszöbölhettek volna. A kétcsavaros nyakrögzítés elég nagy baklövés. Az anyagminőség bizonyos alkatrészeknél kiállták az idő próbáját, némelyiknél rossz minőséget használtak és tönkrementek. Pozitívumként kiemelném még az érintőket, amik öt évtized után is használhatóak, ez minőségi anyagra utal(persze ez függ a használat gyakoriságától). Az elektronikával sem volt probléma(kivéve a pickup kapcsolót). A kopó alkatrészek átlagos ütemben amortizálódnak, drasztikus meghibásodás nem fordult elő a gitáron.

Pontozás: 7


Megbízhatóság és tartósság: Általános karbantartással és a megfelelő beállításokkal tartósnak bizonyult a hangszer, ugyanis egyben van és lehet rajta játszani. Turnéra nem indulnék vele, inkább szobalakó. Koncertre mindig megvolt az elsődleges gitár, így fel sem merült bennem, hogy ezt vigyem és már amúgy is nyugdíjas korban van.

Pontozás: 7


Általános benyomások: A gitár a 90-es évek óta van a tulajdonomban, főként otthoni használatban volt, mostanában már csak nosztalgia, ritkán veszem elő, de nem válnék meg tőle. Annak ellenére, hogy nem a csúcskategóriát képviseli és a mai elvárásoknak sem minden esetben felelne meg, szerintem egy használható, érdekes, retro hangzású gitár. Manapság (kissé méltatlanul) olcsón lehet hozzá jutni, bár ritkán bukkan fel egy-egy példány, főleg megkímélt állapotú.
A pontozásnál/minősítésnél próbáltam objektív maradni, a jelen kor gitárosainak elvárásait szem előtt tartva, de vegyük figyelembe, hogy egy 70-es években gyártott gitár a tesztalany!

Köszönöm a figyelmet!

Pontozás: 8

GS ajánlat
 


HUF2019.11.25. - Írta: Messius

Kommentzahl - 2

2019.12.09. 11:46:42
Nekem is az első gitárok egyike, azóta eltelt több mint 20 év, de megtartottam. :)
1. Papo
2019.12.07. 21:42:42
ilyen gitárom volt 16 évesen nagyon sajnálom hogy már nincs meg